Od ročníku 2019/20 dochází ke změně pravidel, přinesou hokejová střídání a větší počet sestupujících

02.08.2019 12:13

Na nedávném zasedání Okresního fotbalového svazu v Novém Jičíně v bludovické restauraci U Bosse se mimo rozpisu zápasů pro další rok v rámci soutěží řešily také změny v pravidlech, kterých je vcelku dost.

Tou asi nejhlavnější je možnost opakovaného střídání ve III. a IV. třídě. Každý celek může mít na lavičce 5 hráčů + jednoho náhradního brankáře s tím, že tento gólman může vystřídat pouze jednou a pokud tým sáhne k této změně, spolu s brankářem ze hřiště půjde ještě jeden náhradník. Od 80. minuty už pak mohou týmy vystřídat pouze dvakrát, aby se příliš nekouskovala hra. Další podrobnosti pak nebyly zveřejněny.

Kontakt míče s rozhodčím a změna účastníků

Další změny byly ovlivněny evropskou federací UEFA či světovou konfederací FIFA. Pokud dojde ke kontaktu míče s rozhodčím, hra bude přerušena a obnoví se míčem rozhodčího. Jestliže pak k této situaci dojde v prostoru pokutového území, míč bude zahrávat brankář. Přesouváme se ke standardním situacím - jakmile bude zeď proti přímému kopu čítat 3 a více hráčů, nesmí v prostoru jednoho metru stát jakýkoliv hráč soupeře.

Pro sezonu 2020/21 pak byla schválena změna počtu účastníků ve III. třídě, ve které se prezentují právě Bludovice. Namísto čtrnácti mančaftů v ní bude zápolit 12, což znamená, že příští rok na jaře sestoupí 3 až 5 týmů, namísto tradičních dvou. Vše bude záviset na průběhu I.B třídy. Pokud z ní nesestoupí nikdo, pak z Okresního přeboru (soutěže nad III. třídou) spadne pouze poslední a ze III. třídy sestoupí 3. Pokud sestoupí z nejvyšší zmiňované soutěže 1, z přeboru spadnou 2 a ze III. třídy 4, no a konečně alternativa C, ve které sestoupí z I.B třídy 2 celky, z Okresního přeboru to budou 3 a ze III. třídy dokonce 5. Tím se dosáhne toho, že bude pro další ročník nachystáno 12 soutěnžích týmů a dojde i k téměř poloviční obměně zúčastněných.

Rozhodčí

Velká část se pak věnovala školení rozhodčích, přičemž to nejbližší se bude konat 9. srpna v Petřvaldu na Moravě, se začátkem v 17:00 SELČ. Každé družstvo si může nechat proškolit uchazeče o pozici pomezního sudího, který potom může vyinkasovat 350 Kč za jeden odmávaný zápas přímo od FAČR. U hlavních je to pak dokonce 540 Kč.

Kompletní tabulku odměn a detaily týkající se třeba úhrady cestovného lze nalézt v článku 38, který je součástí dokumentu umístěného níže. Bludovický Sokol také hledá adepty, kteří by si chtěli vyzkoušet odmávat soutěžní duely a to za drobnou finanční odměnu, popřípadě tradiční klobásu a pivo/nealko. V případě zájmu se nám můžete ozvat na naší facebookové stránce, kde poskytneme bližší informace i k výše uvedenému školení.

Odkaz na citovaný dokument: https://souteze.fotbal.cz/subjekty/subjekt/338?documentFolderFilter-folder-id=682&fbclid=IwAR3a25I_xFS1J3S6A7fZ4OVhShXgikRA0rGQObtqyclbNHHE_MEP-ZS3uso#dokumenty